Kā ietaupīt naudu bez liekām grūtībām?

Mūsdienās ir novērojama bieža parādība, kad cilvēki vienā brīdī pakļaujas ārējo apstākļu ietekmei un iztērē vairāk naudu, nekā bija ieplānots. Tas atkal noved pie jautājuma – kā turpmāk ietaupīt naudu, lai nerastos neplānoti tēriņi? Lai naudas ietaupīšana būtu efektīva, tev ir jānolemj – kam tu vēlies ietaupīt. Paredzēti lielāki izdevumi mājokļa iekārtošanai? Ceļojums? Varbūt ir apnicis dzīvot no algas līdz algai? Kā ietaupīt naudu bez grūtībām – piedāvāju populārākās taupīšanas metodes.

Iepirkumu saraksts un naudas limits

Ja esi stingri nolēmies ietaupīt naudu, uz veikalu dodies ar iepirkumu sarakstu un stingri pie tā pieturies! Veikalos esošie „acu ķērāji” (dzeltenās cenu zīmes, aicinoši uzraksti, akcijas, 2 par 1 cenu u.tml.) vilina bez ierunām iegādāties vienu vai otru preci, kas nozīmē – veikt neplānotu pirkumu. Lai ierobežotu savu rīcību veikalā, izveido naudas limitu, līdzi ņemot tikai aptuveni nepieciešamo naudas summu. Taupīšanas nolūkā neaizmirsti par veselīgu uzturu. Ieskaties, kādiem pārtikas produktiem jābūt tavā iepirkuma sarakstā.

Iesaku obligātajiem maksājumiem (komunālie maksājumi, telefona sakari, transporta izdevumi u.c.) atlikt naudu uzreiz pēc atalgojuma saņemšanas.

Izdevumu un ienākumu plānošana

Ja tev ir viedtālrunis, tad noteikti izmanto iespēju lejupielādēt budžeta pārvaldīšanas aplikāciju. Tajā veiktos pirkumus var sagrupēt pa kategorijām, piemēram, pārtikas veikals, izklaide, komunālie maksājumi, sakari u.tml. Tādējādi varēsi ērti pārvaldīt savu naudas plūsmu un redzēsi, ko no tēriņiem vajadzētu samazināt.

Seko līdzi ikdienas darbībām

Lai samazinātu komunālo maksājumus, seko līdzi ikdienas darbībām. Piemēram, ja neatrodies telpā, izslēdz gaismu. Mazgājot traukus, lieki netecini ūdeni. Samazināt tēriņus vari, izvēloties sev piemērotāku, lētāko interneta un mobilā telefona pieslēgumu.

Izmanto veikalu piedāvātās priekšrocību kartes

Ja tev tirdzniecības vieta piedāvā saņemt klienu karti, neatsaki uzreiz. Ja tā ir vieta, kuru tu samērā bieži apmeklē, iespējams tev tā noderēs. Pirkumu atlaides, klientu dienas, produktu dienas, konsultācijas, punku krāšanas/tērēšanas u.c. iespējas, ko tev varētu nodrošināt šī karte. Speciālisti paredz, ka plastikāta kartes drīzumā aizvietos sistēma – mobilā aplikācija.

Izvēlies tehniku, kas ietaupa

Iegādājoties tehniku, pievērs uzmanību elektroenerģijas  patēriņa klasei. Izvēlies A vai A+ klases elektrotehniku – tas palīdzēs ietaupīt ilgtermiņā! Šeit noderīga informācija.

Ieskaties šajā saitē – tur tu atradīsi noderīgas saites un informāciju vēl ērtākai naudas taupīšanai.